Yoga gör det lättare att leva med Fibromyalgi

Yoga, Fibromyalgi, Fru Fibro

”Yoga is not about touching your toes, it’s about what your learn on the way down”

-Jigar Gor

Såhär glad kan man se ut när man sitter på yogamattan efter att ha yogat bort ett migränanfall! Det låter kanske klyschigt men Yoga har räddat mig genom detta år av prövningar. Att välja att ta chansen att träffa Jennie för en PT-yoga lektion är ett av de bästa val jag har gjort i mitt liv!

Jag har inte alltid uppskattat yoga så som jag gör idag. Jag har tyckt att det har varit jobbig, påfrestande och svårt att yoga tidigare. Dessutom har jag inte haft tålamodet. Idag kan jag gissa att det till viss del berott på Fibromyalgin men även stress. Den yoga jag har provat tidigare har antagligen varit för mycket för min kropp eftersom jag då gick på helt vanliga pass av olika slag.

Den yoga jag gör hemma idag är anpassad efter mig och mina förutsättningar och de pass jag går på hör till Medicinsk Yoga. Medicinsk Yoga baseras på Kundaliniyoga och jag har upptäckt att inte alla pass passar mig utan väldigt mycket hänger på att hitta rätt lärare som håller ett tempo som passar din kropp. Så om du provar och inte känner att det känns rätt, ge inte upp, prova en annan klass eller ta en privat lektion med en duktig yogalärare.

Jag tänkte att jag skulle dela några utav mina favorit positioner nedan och gå igenom i stort hur ett pass ser ut för mig när jag gör det hemma! De fantastiska bilderna av mig får ni på köpet, hehe.

The emphasis in all yoga forms that we offer is on biomechanics (healthy alignment and movement patterns) and joy.
The aim is to strengthen both the body and the mind, for a healthier and happier life. Jennie YogaLeela

Yoga, fru fibro

Steg 1:

Jag börjar alltid med en andningsövning sittandes med korslagda ben på mattan.

Andas in och räkna till 4, pausa, andas in lite till, räkna till 2. Andas ut och räkna till 6, pausa och räkna till 2. Andas på detta sätt i ca 5 minuter.

Steg 2:

Sedan gör jag en av följande två serier med övningar sittandes och tar ca 5 andetag per övning:

Del 1:

Öppna och stäng bröstkorgen genom att luta dig framåt på inandning och bakåt på utandning när du sitter med händerna på knäna.

Krumma ryggen och ta tag om armbågarna med händerna. Lyft sedan armarna över huvudet på inandning. Släpp taget och  ”tryck” händerna framåt nedåt i en rörelse som liknar den där du tar av dig en tröja och andas ut, ”släpp taget”.

Del 2:

Krumma ryggen knäpp händerna framför dig, håll i ca fem andetag

Lyft armarna ovanför huvudet på inandning. Luta dig åt vänster och sträck ut sidan på utandning. Kom upp till mitten på inandning och luta därefter åt höger på utandning. Upprepa ca fem andetag.

Sätt sedan händerna bakom nacken och lossa lite på greppet mellan fingrarna och sträck nacken. För armbågarna mot varandra och tippa näsa mot höger armhåla, pausa på mitten och tippa sedan åt vänster.

Cirkla handlederna med öppen hand åt båda hållen.

Cirkla handlederna med knuten näve åt båda hållen.

yoga, fibromyalgi, frufibro

Därefter följer en serie med yoga och styrkeövningar.

Katt – Ko  Stå på alla fyra, en höftbredd isär och dra in naveln samt ”dra” händerna bakåt för att få en bra start position. Andas in och svanka ryggen, andas ut och skjut rygg.

Trä i nålen Stå på alla fyra. Lyft höger arm upp över dig på inandning och ”trä” den ner mellan vä-arm och ben på utandning.

Barnets position Vila genom att lägga ner rumpan mot fötterna och lägga armarna framför huvudet på mattan. Ca 5 andetag

Kissande hunden Stå på alla fyra och lyft höger benen rakt ut med knät fortfarande böjt, ca 15-20ggr per sida. Byt sedan till vänster ben.

Barnets position Vila genom att lägga ner rumpan mot fötterna och lägga armarna framför huvudet på mattan. Ca 1 andetag

Benen i 90 grader Ligg på rygg och håll benen i 90 grader. Sträck ut ett ben i taget och sänk ner mot golvet.

Plankan Ligg på mage och kom upp på armbågarna och tårna eller knäna och håll så länge du orkar. 1 min/dag är målet!

Yoga, Fibromyalgi, Frufibro, plankan

Axel och rygg stärkare Ligg på magen med händerna längs sidorna. Lyft armbågarna uppåt bakåt samtidigt som du höjer huvudet en bit från golvet.

Sitt upp Krumma ryggen och knäpp händerna framför dig och sträck ut ryggen.

Liggande vridning Ligg på rygg med böjda knän. Lyft rumpan lite åt vänster och lägg vänster fot mot höger knä. Vält benen åt höger sida och lägg armarna rakt ut åt sidorna och titta med huvudet åt motsatt håll från benen. Om du vill kan du lägga handen på knäna för att sträcka ut lite extra. Håll i ca 8 utandningar och byt sedan sida.

Yoga, Fibromyalgi, liggande vridning, frufibroYoga, fibromyalgi, liggande vridning, frufibro

Liggande Duva Lägg upp benen mot väggen. Flexa fötterna och lägg din ena fot mot knät på det andra benet, hjälp till att sträcka ut genom att lägga handen mot knät. Håll i ca 5 utandningar och byt sedan sida.

Liggande duva, Yoga, fibromyalgi, frufibro

Viparita Karani Sträck upp båda fötterna mot väggen och lägg händerna på magen. Vila i denna position i minst 20 utandningar. Det går bra att binda ihop fötterna med ett band för extra avslappning.

viparita karani, yoga, frufibro, fibromyalgi

Yogaövningarna sträcker ut och hjälper dig slappna av i kroppen! Det ska inte göra ont! Ta hjälp utav en certifierad Yogalärare om du känner dig osäker.

Den viktigaste lärdomen av alla ”Lägg ingen prestation i dina övningar”!

Övningarna publiceras med samtycke från Jennie, Yogaleela.

Kommentarer

2 svar till ”Yoga gör det lättare att leva med Fibromyalgi”

  1. […] skönt att känna kroppen slappna av lite. Jag kör fortfarande med samma rutin som jag skrivit om HÄR. Tröttheten gjorde sig däremot påmind under eftermiddagen så jag fick sova en stund efter […]

  2. […] Själva rutinen är skapad utav finaste Jennie på yogaleela.se och jag har fått hennes godkännande att dela den här med er. Det är en mjuk, vilande, strechande yoga för att kroppen ska släppa på spänningar. Den finns beskriven i text HÄR. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *