Verktygslådan där jag samlar mina fibromyalgi-verktyg!

grå, verktygslåda, fibromyalgi, verktyg, frufibro

verktygslåda, fibromyalgi, verktyg, yoga, fru fibro, food pharmacy, probiotika, bullet journal

”Old ways won’t open new doors”

Verktygslådan med alla ”mina” verktyg för att må bättre är såklart en fiktiv verktygslåda men jag tycker om att se det så, att jag samlar på mig nya verktyg hela tiden. Här i finns gamla verktyg och nya verktyg, men jag får erkänna att de flesta gamla verktyg har gjort sitt och får inte längre vara kvar i lådan för nu har jag nya och mycket bättre verktyg att lägga däri.

I min låda finns en salig blandning av praktiska och mentala verktyg som jag har samlat på mig under det här året sedan jag ”kraschade” in i smärtan!

Det första som min kropp skrek efter var vila! Jag behövde extremt mycket vila och jag SOV dag och natt. Med detta kom acceptans, som jag skrivit om tidigare HÄR. Jag gick tidigt på smärtrehab, en första omgång redan under våren i samband med min krasch, och just att ”gilla läget” och inte slå ner på mig själv pga att jag, just nu, var tvungen att sova massor tex var jätteviktigt för mig. Eftersom min omgivning inte accepterade mitt beteende fullt ut och inte förstod så var det livsviktigt för mig att ge mig själv den acceptansen. Det andra kroppen skrek efter var att få sträcka ut sig, att bli använd, trots smärtan! Här kom Yogan in som jag har skrivit lite om tidigare både HÄR och HÄR.

Medicin har varit och är fortfarande en stor del i hur jag hanterar detta. Jag äter idag en antidepressiv som har effekt på just Fibromyalgi och verkar mot ångest och tar udden av smärtan. Sedan blir det ett antal Alvedon på dåliga dagar, mer än så har jag inte fått att tillgå i form av mediciner. Ibland kan jag önska att jag hade någonting som hjälpte till när det inte går att somna på kvällen men å andra sidan så går det ”ok” utan också. Jag hade, utan medicinen, varit ett vrak av ångest och depression just nu.

verktyg, fibromyalgi, frufibro, verktygslåda

Sedan började jag läsa på mer och mer och kosten började bli av betydelse. Jag är fortfarande inte där personligen ännu, det blir fortfarande för mycket socker och vitt mjöl och alldeles för lite grönt, men jag samlar kunskap! Det kommer! Med myrsteg så lägger jag till probiotika, vitaminer, daosin (bryter ned histaminer) och omega 3 och känner av små förbättringar. Men såklart så är det den dagliga kosten som kommer att ha störst inverkan när jag väl får ordning på den.

Kunskap om min egen diagnos och min egen kropp är också sådant jag bär med mig. Under min andra period på smärtrehab så fick vi jättemycket information om hur kroppens system är uppbyggda och hur de fungerar i praktiken. Jag har en hel del av denna kunskap i bakfickan sedan skolan men det var nyttigt att få höra allt igen och gå in på djupet i hur bla kroppens stressystem fungerar och hur smärtsignalerna tar sig fram till hjärnan.

Att lära sig att VILA aktivt, en jätteviktig lärdom som jag inte alls tog till mig från början. Det var ju jobbigt och hela kroppen kröp och jag kunde för min värld inte förstå vad detta skulle vara bra för, jag hade ju massor av saker jag ”måste” göra. Men att lära sig andas, vara mindfull och vara här och nu är LIVSVIKTIGT när man hela tiden hålls tillbaka av sitt smärttillstånd eller sin trötthet. Det är vad som gör att jag inte tappar förståndet eller går in i depression.

Den viktigaste lärdomen av alla tror jag är att låta allting få ta tid! Det går låååångsamt, jätte långsamt, så långsamt så att Skalman verkar som en sprinter i jämförelse! Men har man MÅL att fokusera på så spelar det ingen roll hur lång tid det tar, att det blir pauser ibland, bara man vet att det här kommer att hjälpa mig i längden!

Dom praktiska verktygen för mig blev då att börja skriva i en ”Bulletjournal”. Hålla dagbok, kalender, komihåg och tacksamhetsövningar i en bok. Häri följer jag även min yoga, hur ofta jag får det gjort, och planerar för att öka på antalet pass så att jag når mitt mål i framtiden. Det är även mitt verktyg för att komma ihåg att vattna blommorna tex, haha! (Vilket alla, som vet att jag är utbildad Florist, viker sig dubbla av skratt över).

Andra praktiska saker jag bär med mig är tex att ta en dusch när jag börjar få ont eller blir kall, värmen lindrar. Att sova med strumpor på så vaknar jag inte lika ofta för att jag fryser. Att försöka få lite dagsljus varje dag, allra helst utomhus! Att äta choklad hjälper när man känner sig nere och dålig (faktiskt ett symptom på Fibromyalgi, att man får cravings för choklad och kolhydrater). Säkert kommer jag på något mer efterhand, men det tar vi en annan dag!

Vad bär ni med er i er verktygslåda?

KRAM,

Anneli

Kommentarer

Ett svar till ”Verktygslådan där jag samlar mina fibromyalgi-verktyg!”

  1. Profilbild för Yvonne Ulander
    Yvonne Ulander

    Hej Känner igen mig i allt och där jag är i min fibro . Kram Yvonne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *