Tre saker som hjälper mig hantera min Fibromyalgi

yogamatta, bujo, bulletjournal, yoga, charmen med tarmen, olga rönnberg

”Fibromyalgia slows me down but it ain’t stoppin’ me”

Jag har gått på två olika smärtrehab under det senaste året och först nu börjar jag landa i det och hitta vad som kan passa för mig  både här och nu och på lång sikt! Helt frisk kommer jag med största sannolikhet aldrig att bli men jag kan bli bättre och det är det jag siktar på (i alla fall de dagar då jag mår bra och inte deppar ihop av värk eller trötthet)!

Idag tänkte jag lite kort berätta om tre saker som jag tycker hjälper mig!

YOGA

Vi börjar med Yoga! För mig har yoga visat sig vara ALLT! Jag vet, jag är lite lyrisk! Jag har provat yoga vid flera tillfällen tidigare i livet men aldrig riktigt fastnat för det, precis som med allting annat jag provat under åren. Men när jag mådde dåligt förra sommaren och bara gick och väntade på att smärtrehab skulle börja till hösten så kände jag att jag behövde göra något med kroppen. Jag behövde få sträcka ut kroppen och lösa upp alla spänningar! Jag vände mig till en god vän som driver en yogastudio och frågade vad jag skulle ta mig till. Jag fick då komma till världens finaste yoga-PT, Jennie, och för det är jag evigt tacksam! Hon lyssnade på vad jag sa och hade egna erfarenheter. Utifrån mina förutsättningar satte hon sedan ihop ett antal yogaövningar och gav mig en av de viktigaste uppmaningarna jag någonsin fått: lägg ingen prestation i det här, ta det i små enkla steg!

Jag började, väldigt enkelt, med ett par andningsövningar. Sedan tog det mig nästan ett halvår och ett möte till med Jennie innan jag började göra själva övningarna lite mer på rutin hemma. Fortfarande idag så gör jag dem när kroppen ”känner för det”, fast jag försöker att få till lite rutin på det och göra dem i alla fall en gång i veckan numera. Jag går även på ett underbart pass i Medicinsk yoga  på yogastudion.

Med yogan har jag fått både andning, styrka, aktiv vila och möjligheten att sträcka ut kroppen för att lösa alla spänningar! Jag kommer att återkomma mycket mer till Yogan framöver här inne!

Yoga, yogamat, yogamatta

MATEN

Jag har med hjälp av bland annat boken ”Charmen med Tarmen” och Olga Rönnbergs koncept med träning och mat, där även styrketräning kommer in, tagit tag i vad jag stoppar i mig. Jag kommer från en familj med dåliga magar på båda sidor och där finns både Chrons och en hel massa olika intoleranser.

Även här går allting med myrsteg, jag är inte så bra på det här med mat, men jag har helt enkelt minskat ner på gluten rejält och även socker som är en stor bov i dramat! Jag har även lagt till en del kosttillskott som Omega 3, multivitamin, probiotika och diaminoxidas. Allt för att låta tarmen läka och låta de goda bakterierna ta över så att tarmen orkar göra sitt jobb och hjälpa immunförsvaret göra sitt jobb. Tarmen styr över vårt välbefinnande och den har direktkontakt med hjärnan via olika signalsubstanser så att få ordning på tarmen känns som a och o för mig!

Jag börjar på fullaste allvar att tro att ALLT kommer från tarmen när det kommer till kroniska- och autoimmuna- sjukdomar. Men det finns det säkert en hel uppsjö olika teorier kring. Jag mår i alla fall bättre och jag bajsar normalt igen för första gången på jag vet inte när! Jag vet, hur kul att prata om bajs? Men det är viktigare än vi tror att ha koll på hur vårt bajs ser ut och hur ofta det kommer ut! Det kommer vi säkerligen att återkomma till framöver!

bujo, bulletjournal, yoga, mamma PT, PT online, charmen med tarmen

BULLETJOURNAL

Bullet vaddå??? tänker ni nu! Det är ett nytt sätt att föra dagbok/anteckningar/kalender i ett som jag dök på på Pinterest för ett tag sedan! Jag fastnade direkt! Dels för att jag tycker att sådant här är vansinnigt kul, planera och organisera är lite av min grej, och dels för att jag började tappa greppet när minnet sviktade och hjärnan var i konstant fibro-dimma!

Min bulletjournal har även hjälpt mig mycket med att ändra mitt negativa förhållningssätt till ett positivt då man dyker på så mycket positivt när man söker inspiration för nya sidor. Här finns utrymme för allt från att hålla koll på sin ekonomi till att följa upp hur ofta man utför aktiviteter till att förstärka självförtroendet med positiva affirmationer och acceptans.

Jag tänker att jag går igenom hela konceptet med er här inne sedan så att ni får chansen att testa själva! Vill ni genast veta mer så kan jag rekommendera att börja här med att titta på videon!

Jag började med en helt vanlig moleskine och en penna, det är enkelt och effektivt och det blev min räddning när hjärnan sade upp sig!

Jag hoppas att något eller kanske alla dessa tips kan bli en hjälp även för dig, med eller utan Fibromyalgi!

All kärlek,

Anneli

(Inlägget innehåller annonslänkar i samarbete med Bokus.com)


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Tre saker som hjälper mig hantera min Fibromyalgi”

 1. Profilbild för Jennie
  Jennie

  Heja dig!!! Du är fantastisk!
  MASSOR med kramar, jag är så stolt över dig!

  1. Profilbild för Fru Fibro
   Fru Fibro

   Tusen tack ❤ det är så mycket tack vare dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *