Varför har Yogan blivit viktig för mig i min Fibromyalgi?!

Varför har yogan blivit viktig för mig? Yoga i svart vit.Varför Yoga är så viktigt för mig? Positionen hunden på mattan.Varför har yoga blivit viktigt för mig? Yoga med kaffekopp i svart vitt.

”Practice yoga to get better at living”

Varför har yogan blivit viktig för mig? Ja, det kan man ju undra, eller hur!! Haha. Ett väldans tjat om den där yogan hit och dit. Eller vad säger ni? Jag återkommer till yogan här inne med ojämna mellanrum därför att den tar mer och mer plats i mitt liv helt enkelt! Kroppen längtar efter yogan och det är ett av få verktyg jag har hittat som hjälper mig att hålla värken på armslängds avstånd.

Det varierar från dag till dag hur mycket utav den rutin jag har fått lära mig av bästa Jennie, Yogaleela, som jag faktiskt gör! Ibland sitter jag bara och andas, ibland gör jag en del av rörelserna och ibland gör jag alla. Ibland lägger jag till och med till något litet annat som jag lärt mig på den medicinska yogan jag gått på. Den rutin jag fått av Jennie tror jag är mer baserad på biomekanik.

Att lära sig varva ned och andas, sluta älta och oroa sig och framförallt sluta att stressa tror jag är nyckeln till att minska värken i kroppen. Jag upplevde aldrig själv att jag var särskilt stressad, men jag förstår nu i efterhand att inuti var jag så uppe i varv att jag inte längre kände av det själv. Jag kunde inte slappna av. Jag blev arg och frustrerad när vi gjorde mindfulness och andingsövningar för ett år sedan på smärtrehab och jag trodde aldrig att jag skulle kunna röra på mig igen. När jag väl börjat förstå hur stressad min kropp var så började jag längta efter att få sträcka ut den! Kroppen krävde det av mig. Det var då jag fick kontakt med Jennie via finaste Angelica och Studio Karma.

På smärtrehab fick vi också lära oss att om vi kunde röra på oss i 20 minuter per dag, vilket var absolut ouppnåeligt och bortom min horizont vid tillfället, så skulle hjärnan reparera sig och minnessvårigheterna lätta. Jo men tjena, tänkte jag då!

Vi fick också lära oss att sätta upp mål, små mål, väldigt små mål med delmål på vägen. Det var också viktigt att aldrig se ett bakslag, en dag eller vecka med vila, som ett nederlag. Det finns bara framåt!

Det handlar lika mycket om att jobba med jaget som att jobba med kroppen. Så jag började med att andas. Ibland… lite nu och då. Kanske prova att göra yogan hemma någon gång ibland. Oftast fick jag ont efter och det blev ett par dagar eller veckor, ja, veckor, med vila emellan. Sedan startade en kurs i Medicinsk Yoga på Studio Karma och jag skrev upp mig! Varje tisdag klockan 11 satt jag där på mattan, fast bestämd att genomföra hela kursen hur jag än mådde. Första gången mådde jag illa, jätte illa, redan på mattan! Det snurrade i huvudet och domnade i armar och ben. Men nästa tisdag tog jag mig dit igen, jag skulle göra detta! Envis som synden!

När kursen slutade efter 8-10 gånger, minns inte exakt, så kunde jag göra min yoga rutin hemma mer regelbundet. Det är snart ett halvår sedan och nu gör jag den nästan varje dag! Jennie sa till mig: ”Lägg ingen prestation i det, det ska inte göra ont det ska vara skönt för kroppen”.

Yoga handlar inte om att lära sig avancerade positioner, det handlar om att lära sig leva!

KRAMAR,

Anneli


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

3 svar till ”Varför har Yogan blivit viktig för mig i min Fibromyalgi?!”

 1. Profilbild för Renee Karlsson
  Renee Karlsson

  Så sant! Yoga är det bästa verktyget för mig förutom promenader! Andningen är det viktigaste o hjälper till när värken är som värst och kroppen blir spänd!
  Tack för att du delar med dig?

  1. Profilbild för Fru Fibro

   ?? Ja, jag vill verkligen att fler lär sig mer om sin värk och vilka verktyg som finns!
   Kram,
   Anneli

 2. Profilbild för Charlotte Hansen
  Charlotte Hansen

  ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *