Smärtan som symptom #1

Fibromyalgi, chronical pain, fibro, frufibro

”Chronic pain doesn’t go away, we just learn to get used to it”

Vi börjar med smärtan! Det finns mycket att säga om smärta, smärta är något personligt någonting som är subjektivt för var och en. Det kan därför vara svårt att förstå någon annans smärta när man inte har personlig erfarenhet av den typ av smärta som personen beskriver.

Smärta delas in i tre olika typer:

  • Vävnadsmärta – Nociceptiv smärta, den vanligaste smärtan som man känner när man tex skär sig i fingret eller trampar på en legobit!
  • Nervsmärta – Neuropatisk smärta, när skadan sker i eller omkring närven och bryter förbindelsen i den som vid tex Ischias eller diskbråck.
  • Ökad smärtkänslighet – Smärtsensitisering, som vid ex Fibromyalgi där man har en ökad känslighet för beröring och tryck.

De allra flesta kan relatera till den första typen av smärta, vävnadssmärtan. Alla har någon gång skurit sig på en vass kniv eller ett papper och de allra flesta, åtminstone småbarnsföräldrar, kan relatera till smärtan när man oförutsett kliver på en legobit på golvet.

De andra två smärttyperna är svårare att relatera till och svårare att förklara. Har man Fibromyalgi eller Kronisk värk så kategoriseras man i den tredje typen av smärta, ökad smärtkänslighet. Det betyder att hjärnan hela tiden ”tror” att det finns en skada någonstans i kroppen. Vid ökad smärtkänslighet aktiveras ett överflöd av de nervceller som signalerar smärta och som trafikerar nervbanorna till hjärnan och ”lurar” den att tro att det finns en skada någonstans i kroppen. Det innebär att man känner smärta i kroppen även när den är i vila. Det uppstår förändringar i hjärnan vid långvarig eller kronisk värk som går att se med magnetröntgen.

Långvarig eller kronisk smärta kan uppkomma genom smärtspridning från en faktisk skada någonstans på kroppen som en skadad axel eller en bruten fot. Den kan även uppkomma genom smärtspridning utav psykisk smärta/trauma eller av långvarig stress.

Stjärnöga, Fibromyalgi, smärta, kronisk smärta, värk, frufibro

Smärtan man känner vid Fibromyalgi förklaras ofta som en influensavärk i hela kroppen som aldrig försvinner. Den kan öka eller minska i intensitet men den försvinner aldrig helt. Fibromyalgi betyder just ”värk i muskler och bindväv” men ibland förekommer även smärta i lederna. Utöver detta känner man ofta av domningar, stickningar och sveda som flyttar runt i hela kroppen. Det kan även vara svårt att komma upp på morgonen pga muskelstelhet.

För mig personligen så har det tidigare i livet aldrig varit smärtan som påverkat mig nämnvärt, det har alltid varit tröttheten och känslan av att ALLTID vara sjuk som varit det största besväret. Men efter två graviditeter så har smärtan varit en konstant följeslagare i mitt liv. Vissa dagar känner jag nästan inte av det alls om jag inte ”känner efter”. Andra dagar kan jag inte gå själv och kan bli helt sängliggande även om dessa tillfällen ännu så länge varit ganska få till antalet. Normaltillstånd för mig just nu är på en flytande skala någonstans däremellan.

Vill du föreställa dig smärtan och symptomen vid Fibromyalgi kan du prova att tänka ungefär såhär:

”Föreställ dig att du får influensa och därefter en riktigt ordentlig svidande solbränna. Sedan tar du på dig alldeles för tighta kläder och ramlar ner för en trappa. Håll dig sedan vaken i över 36 timmar medan du stoppar fingrar och tår om vartannat i eluttaget. Ät bara bönor och plommon så att magen slår bakut. Banka huvudet i väggen ett par gånger och fäst käken i ett skruvstäd och dra åt. Sätt dig i bilen och låt någon köra på dig bakifrån. Häll cement över fötterna och försök att gå. Skruva upp värmen och alternera att stå framför ett element och den öppna dörren till frysen. Snurra runt en pinne riktigt fort och försök stå stilla.” 

-fritt översatt från en engelsk text om Fibromyalgi Symptom av mig

Det är många saker som gör ONT när man har fibromyalgi. Dels är det den generella smärtan i kroppen, den brännande, stickande, svidande smärtan som hoppar runt och kommer och går. Sedan är det smärtan när man slår i någonstans eller någon tar tag i en. Den smärtan känner ju alla men för oss, iaf mig, med fibro så sitter den kvar extra länge. Jag kan inte längre klia mig på armen utan att det gör ont i en kvart, detta kallas för allodyni. Utöver den fysiska smärtan så kommer även den psykiska smärtan, att livet är för alltid förändrat. Det pratar vi vidare om i ett senare inlägg.

Till sist vill jag bara lista några av de saker som påverkar smärtan vi känner. All form av överbelastning påverkar styrkan i smärtan som kommer efteråt, ibland flera dagar efteråt – så kallad fördröjd smärtpåverkan. Att ta ut sig för mycket både fysiskt och psykiskt påverkar graden smärta man känner, stress påverkar och för många samtidiga intryck påverkar. Att samtala intensivt med någon i en timme kan vara förödande likaså att vistas i större folksamlingar eller att dammsuga hela huset på en gång. Höga ljud eller starka ljus blir lätt för mycket precis som att vara i närheten av någon som är väldigt intensiv till sättet. Det blir snabbt en förlamande trötthet och tröttheten tar vi som symptom #2.

Så med detta vill jag bara säga: Döm aldrig någon innan du gått en mil i dennes skor!

-FruFibro

(Inlägget är länkat till Symptomlistan)


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Ett svar till ”Smärtan som symptom #1”

  1. Profilbild för Pernilla Aarnio
    Pernilla Aarnio

    Så bra förklarat ? Tack för dina ord på min värk/smärta och orkeslöshet
    Kram ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *