Energi – eller snarare bristen på engergi

Engergi. Att prata om bristen på energi vid Fibromyalgi och utmattning

”I’m not lazy, I’m just on energy saving mode”

Energi, energinivåer, pacing och acceptans pratade vi mycket om på smärtrehab. Hur ska man göra för att slippa åka bergochdalbana hela tiden och hur förklarar man för andra att man inte har samma energinivå som tidigare längre?

Energi, energinivåer och hur man kan hantera detta simulerat med ett fullt och ett halvfullt glas.

Innan fibron, utmattningen eller vad det nu må vara så var vi alla glaset till vänster. Vi hade hela glaset med energi varje dag att använda till allt som måste göras och som vi tyckte var roligt att göra. Nu har vi, som bäst, kanske bara hälften av den mängd energi vi är vana att ha. Nu ska alltså hälften av det vi är vana att göra av med på en dag räcka till allt det som vi måste göra. Helst till det vi tycker är roligt också.

Det här syns ju aldrig utanpå, den energi vi har använder vi såklart när vi är bland folk. Det är hemma som det märks av mest eller de gånger vi tackar nej till något för att vi redan använt upp vårt halva glas. Om det nu ens var halv till att börja med. Ibland vaknar man ju med ett tomt glas att klara sig på, ni förstår ju hur sådana dagar ser ut!

Det är svårt att ställa om hjärnan till det högra glaset. Hjärnan är ju fortfarande inställd på ett fullt glas. Så känner man sig ”pigg” en dag så kör man på. Det är oftast då man vaknar med ett tomt glas nästa dag, eller kanske några dagar senare. Ibland är reaktionen fördröjd och det gör det ju ännu svårare att förhålla sig till. För från och med nu har vi bara, som bäst, ett halvt glas med energi om dagen. Händer det då att du klarar av att använda ett fullt glas på en bra dag så får du ett tomt en annan dag, visst är det orättvist!

Såhär förklarade en smärtläkare för oss på smärtrehab en gång:

Diagram över energi/aktivitetsnivå vid fibromyalgi eller utmattningssyndrom

Där uppe, på ”normal” nivå, där springer alla omkring och lever sina liv, ni ser ju hur kul dom har?!! Så direkt när ”vi” (ja, vi utbrända eller med fibro eller vad det nu är) har en bra dag så sticker vi upp dit. Det är ju där det händer liksom. Nej, skämt å sido, det är där uppe vi alla är vana att vara. Vi får iväg barnen till skola, diskar, städar, tvättar, jobbar heltid, handlar, lagar mat, bakar kakor… etc. Allt det där måste ju fortfarande göras, även fast man blir sjuk, eller hur? Så vi tar i och gör allt vi kan när vi mår bra och sen faller vi med en krasch ner i botten och ligger där som en hjälplös våt fläck tills vi samlat på oss lite energi igen. Känner ni igen er?

Smärtläkaren menade på, att för att få en så bra livskvalité som möjligt, så är det bättre att försöka hålla sig på mitten istället. Gör topparna och dalarna mindre genom att hålla igen på bra dagar. Genom att göra det så kan man, så småningom, höja sin aktivitetsnivå med små små steg så att man kommer närmare ”normal” igen. Troligtvis kommer man aldrig upp till ”normal” någonsin igen men man får en högre livskvalité genom att undvika att ta ut sig och krascha hela tiden. Är ni med mig?

Det här var som en glödlampa som tändes hos mig.

Den bilden jag har ritat av från smärtläkaren ovan sitter etsad i mitt minne nu. Varje gång jag mår bättre så sitter det en liten Anneli på min axel och säger: ”Backa, ta det lugnt nu!”. När jag börjar planera i huvudet för att tvätta, städa, engagera mig etc. på en bra dag så får jag trycka på paus och prioritera. Självklart blir det för mycket ganska ofta ändå, jag har två små barn som har dubbla energidepåer, men det här tänket ÄR SÅ BRA!

Jag hoppas att ni tycker det också!

KRAM,

Anneli


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

10 svar till ”Energi – eller snarare bristen på engergi”

 1. Profilbild för Renee Karlsson
  Renee Karlsson

  Du skriver så bra Anneli, fortsätt med det! Hjälper säkert många ?
  Du är fantastisk!
  Hälsni gar Renee.

  1. Profilbild för Fru Fibro

   Tusen tack fina du! Vad glad jag blir ???

   Kram,
   Anneli

 2. Profilbild för Anna

  Såå bra förklarat ? Men jag har sååå svårt att acceptera och är så frustrerad 🙁 Vad är det i våra kroppar som gör att vi inte kan komma upp till normal nivå och få vara kvar där…

  1. Profilbild för Fru Fibro

   Jag vet, det tar mycket ”backande” och acceptans men framför allt tid, det är svårt att inte få ha livet som man hade! Men det betyder inte att det inte blir ett bra liv ?

 3. Profilbild för sofia

  Hang in there, önskar dig en underbar dag! Titta gärna in pa min blogg om du vill ha lite inspiration. Kram //Sofia ( http://www.sofiacm.com )

  1. Profilbild för Fru Fibro

   Tack fina du ? Jättefin blogg ???

 4. Profilbild för Eva-Lena

  Så bra skrivit av dig. Precis så är det känner igen varje ord.
  Kramar ?

  1. Profilbild för Fru Fibro

   Tack snälla ???

 5. Profilbild för Sara

  Så bra skrivet! Det är verkligen en super svår ekvation att få ihop numera när varken kropp, knopp eller energin fungerar som förut. När man var frisk behövde man aldrig ens lägga en tanke kring detta ämne, det bara fungerade av sig självt. Man kunde lägga extra krut på en dag och sedan ”bara” vara lite tröttare dagen efter. Det är omöjligt idag. Jag har insett nu hur bortskämd man var då..

  1. Profilbild för Fru Fibro

   Nej, att spara på energi är ju i sig energikrävande.
   Kämpa på! ???
   Kram,
   Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *