Boken om Ont

Dricker kaffe och läser Boken om Ont

Att få möjligheten att recensera en bok! Stort om du frågar mig.

Boken om Ont är som att ta delar av smärtrehab till dig. Lite så iallafall. Boken innehåller på ett mycket lättläst sätt många delar av det vi gick igenom på smärtrehab när jag gick där för snart tre år sedan.

I boken tar man upp de delar som är viktiga när man lever med kronisk värk eller smärta på något sätt. De första avsnitten går igenom varför man får smärta, vad händer i kroppen och vad påverkar vår smärta. Därefter pratar man om hur det påverkar din vardag, dina anhöriga och vad man kan förvänta sig av vården. Det ägnas även en stor del åt smärtlindring och vilka de olika smärtpreparaten som finns där ute är och hur de fungerar. Som en avslutning har man med olika självhjälpsövningar, som du också kan titta på via bokens egen hemsida: bokenomont.se

Som sagt så är boken skriven på ett mycket lättläst sätt, vilket kan vara till stor hjälp om man befinner sig i mycket smärta, har hjärndimma, svårt att koncentrera sig etc. Något som jag tycker är väldigt positivt eftersom kunskap om din egen sjukdom är det viktigaste du kan ge dig själv som sjuk. Att boken även ger ett avsnitt till anhöriga är fantastiskt. Det är viktigt för de anhöriga att bli sedda men också att få förståelse för vad som händer i ditt liv med kronisk smärta.

Exempel på samanfattningsruta i Boken om Ont, smärtrehab i en bok.

Ett stort fokus är såklart att behålla kroppen i rörelse vid kronisk smärta för att inte låta kroppen fastna i ett statiskt tillstånd, som man lätt gör när man har ont. Det är inte farligt att röra på sig och det är inte farligt att ha ont! Att hitta en bra balans mellan aktivitet och vila med så kallad pacing tar man också upp här. Här har man lagt in ett helt avsnitt med övningar som du kan ta del av via bokens egen hemsida som jag nämnde ovan. Vilka eldsjälar som har skrivit denna bok!

Jag kan bara varmt rekommendera denna bok till alla, ont eller inte ont! Det här är kunskap för alla, inte minst dig som kanske lever vid sidan av någon som har kronisk smärta. För dig, som liksom jag, lever med kronisk smärta och trötthet så är det här en stor hjälp på vägen, speciellt om du inte har fått hjälp via smärtrehab, eller behöver uppdatera dig på dina kunskaper därifrån. Kunskap är vägen till ett friskare liv!

Tack till Caladrius Rehab och Parus förlag för att jag fick den stora äran att läsa och recensera och för att ni tagit smärtrehab hem till oss alla!

Anneli

Psst! Just nu kan du förboka ditt exemplar HÄR

(Annonslänk i sambarbete med bokus.se)

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *