Äntligen Sockerfri en inspirationsföreläsning

Äntligen sockerfri en inspirationsföreläsning

”Unna dig att avstå”

-Louise

Jag var på Louise inspirationsföreläsning ”Unna dig” på Åtellet här i stan en söndagseftermiddag för ett par veckor sedan. Jag har följt Louise på Instagram ett tag nu, @antligensockerfri heter hon där, och är det någon som kan inspirera så är det hon. Hon är äkta, rak på sak och gör det med en guldkant.

Sedan länge har jag intresserat mig för vad tarmen faktiskt gör hos oss, speciellt vi som är sjuka på ett eller annat sätt. Det är min största övertygelse att det är tarmen som är skadad och som har ett eller flera fingrar med i spelet när kroppen inte mår bra. Socker är en utav dessa bovar som skadar tarmen när det blir för mycket.

Tarmen är i direktkontakt med hjärnan och styr i mångt och mycket hur vi mår. Blir tarmen skadad, av för mycket socker, gluten, laktos eller vad det nu må vara, kan den inte längre ta upp viktiga ämnen från det vi äter och skicka rätt signaler till hjärnan. Är tarmen deprimerad, blir du deprimerad osv.

Louise väljer i sin föreläsning att vända på uttrycket ”unna dig” från att belöna sig själv med socker och godsaker till att ”unna sig” hälsa. Hon väljer att avstå och unnar sig hälsa!

Unna Dig en föreläsning av Louise och Äntligen Sockerfri

Louise är, som sagt, en fantastisk inspiratör! Jag fastnade snabbt för hennes konto på Instagram både vad gäller bilderna, som är så härliga, och hennes texter. För Louise handlar det om en viktresa men också om att fightas med ett beroende, sockerberoendet, och att hitta ett mindset som fungerar för att ändra på livet till det bättre.

Det är här jag hittar mycket gemensamt med Louise, en igenkänningsfaktor. Det handlar om ditt mindset! Under föreläsningen här i vår lilla stad så var vi inte så många. Vi hade därför möjlighet att prata lite mer, ställa frågor och fundera. Jag hade massor i huvet! Men jag fick inte ut någonting. Det är vad Fibromyalgi gör med dig, du glömmer lika fort som det dyker upp och ibland dyker där inte upp någonting alls. Men det är ok ändå!

För Louise var det att komma på att det var ett sockerberoende det handlade om. Därefter gäller det att acceptera det hela, gilla läget, göra slut med ”sockermonstret” som Louise kallade det och sedan agera. För Louise vände det en sömlös natt. Dagen efter agerade hon genom att helt lägga om sin kost och hålla sig till det.

Det är en ständig process det här, att träna hjärnan. För mig handlar det om att vara noga med vad jag säger till mig själv varje dag. Hjärnan är inte vår vän här, den är tränad sedan århundraden att söka efter faror. Hittar den ingenting här och nu så letar den framåt i tiden och hittar den ingenting där så letar den bakåt i tiden. Idag behöver ju inte faror vara just faror utan det kan vara saker att oroa sig över oavsett om det är verkliga eller påhittade orosmoment. Det här sätter käppar i hjulen för oss, såklart.

Här är det fantastiska med att hitta inspiratörer som Louise. Men det är viktigt att komma ihåg att vi alla har vår egen väg ut ur detta. För Louise var det LCHF och att göra slut med ”Sockermonstret”. Men gemensamt för oss alla är vårt mindset!

Äntligen Sockerfri en inspirationsföreläsning

Jag tror att detsamma gäller för mig. Jag behöver lägga om min kost. Jag fick dessutom veta här om veckan att jag är mjölkproteinintolerant. Det här är prover som ALLA med Fibromyalgi eller annan kronisk trötthet/värk problematik bör kräva att ta. Gluten/vete och Laktos/mjölkprotein är enkla blodprover för läkaren att beställa.

Sen vet ni som varit med ett tag att det här med mat är inte min grej. Jag tycker inte att det är roligt. Men återigen, mindset! Nu MÅSTE jag ta bort allt som innehåller mjölkprotein men jag behöver även minska ner på socker och gluten. Min tarm är skadad och den måste få en chans att läka.

För att få hjärnan ”tillbaka” när du har Fibromyalgi så är det mindfullness och meditation som gäller. Det är SKIT svårt rent ut sagt men det blir lättare när man har hittat sitt sätt. Jag gör en andningsmeditation i samband med min yoga. Sedan säger jag åt min hjärna, flera gånger om dagen, att det är ”här och nu”, ”här och nu” när den börjar fara iväg och oroa sig för saker. Men man behöver hjärnan för att orka ändra sitt mindset. Man får bara låta det ta tid, ingenting sker över en natt.

Så, nu gör vi slut med Sockermonstret allihopa! Läs mer om Louise och hennes resa på bloggen Äntligen Sockerfri . Kommer Louise till din stad i sommar? Boka in dig på en föreläsning!

Kommentarer

2 svar till ”Äntligen Sockerfri en inspirationsföreläsning”

  1. Profilbild för Frida G Svensson

    Jag tänker att det är en balans. Man ska inte äta för mycket, men samtidigt ska man inte undvika så att man blir rädd för mat och kolhydrater.

    1. Profilbild för Fru Fibro

      Ja, helt sant som du säger ? Vet man däremot att man inte kan låta bli så är det kanske bäst att låta bli helt ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *