Fibromyalgi & Ångest

 

Fibromyalgi och Ångest

”Worrying doesn’t take away tomorrow’s troubles, it takes away today’s peace”

När jag har sämre dagar så kommer ofta ångesten smygandes i kroppen. Jag får en klump i halsen och hjärtat bankar i bröstet! Numera är det inte ens kopplat till tankar och oro utan kan triggas av värken i kroppen som det verkar. Eftersom jag äter Cymbalta så blir det oftast inte värre än så. Medicinen stoppar både ångesten och tar udden av smärtan och det är jag tacksam för.

Fibromyalgi och Ångest. Bild på blåsippa av L Gisselson.
Fotograf: L Gisselson

Innan jag fick medicin och diagnos så trodde jag att jag skulle dö, på riktigt, när jag fick en ångestattack. Då var det oftast tankar som snurrade, likt en tromb, i huvudet helt hejdlöst som utlöste attackerna. Jag fick svårt att svälja, svårt att andas och kallsvettades. Hjärtat slog så hårt i bröstet och bröstbenet värkte av smärta att jag vid två tillfällen åkte till akuten i tron att jag fått en hjärtinfight. Vid dessa tillfällen domnade jag även bort i armarna och allt brus gjorde att jag trodde att hjärtat hade stannat i kroppen. Jag kunde inte längre höra mitt hjärta eller känna det slå. Även fast jag vet att det är fysiskt omöjligt så trodde jag att det hade stannat trots att jag fortfarande stod och gick.

Jag kunde inte lugna ner mig själv hur jag än försökte tänka på annat och andas djupt och långsamt. Jag var övertygad om att jag skulle dö! Det värsta var att vakna upp mitt i natten och känna såhär. Armar bortdomnade och svårt att svälja. Den skräcken är svår att sätta ord på.

Idag har jag lärt mig att det är ångest och att ångest är ett vanligt symptom vid fibromyalgi. Jag äter som sagt medicin som hjälper mot detta och jag blir inte lika rädd längre eftersom jag känner igen symptomen. Men det är fortfarande obehagligt och svårt att koppla av när det dyker upp.

Kram,

Anneli

(Inlägget är länkat i Symptomlistan)


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

6 svar till ”Fibromyalgi & Ångest”

 1. Profilbild för Finurliga fröken

  Jag har en ångestsjukdom i botten och ibland vet jag inte om värken triggar ångesten eller tvärtom. Det är fruktansvärt att ha ångest men det är så skönt att veta vad det är och att det inte är farligt. Det gör det lättare. Kram

 2. Profilbild för Anna

  Usch så läskigt att få sån panik. Skönt ändå att du lärt dig känna igen och kan tillåta dig att stanna upp. Du har verkligen en jättefin blogg ?

  1. Profilbild för Fru Fibro

   Tack snälla ❤

 3. Profilbild för Eva-Lena

  Det kunde varit jag som skrivit detta. Oj vad jag känner igen mig.
  Idag fick jag värsta ångesten nästa Påväg till panikångest.
  Är man mamma så är man och med ångest problematik så gör vissa saker set inte lättare.
  Min son flyger i dag till Kina med sin pappa ( vi är skilda) och skall vara borta under påsklovet . Första gången jag inte är med honom och reser, bara där kryper det i kroppen av oro över att inte ha kontroll.
  Så hände detta fruktansvärda i dag i Stockholm och jag blev helt panikslagen. Att terrorismen kommit hit, tänk om det händer något på resan till Kina , tänk om jag aldrig får se honom igen. Många tankar snurrade och skräcken att terrorismen kommit till Sverige . När jag väl samlat mig igen känner jag mig helt tom. Skall nu försöka sova
  Kram på dig ❤️

 4. Profilbild för Diana Cadier
  Diana Cadier

  Men….vad jag känner igen mej?Jag har flyttat i några dagar med allt vad det innebär….och igår kom betalningen….fruktansvärd värk ,får ett tryck inne i kroppen,huvudet…stark ångest…tror jag ska bli galen!!!?Känner mej svullen,stel…..tankarna åker runt helt galet i huvet??Domnar i ben,fötter,händer,armar?Herre Gud det är hemskt…tar bara alvedon,IBS magen tål inget annat och tar stesolid då det blir kris….men har fått Lyrika utskrivet….har nån någon erfarenhet av den medicinen? Får annars mycket biverkningar av antidepressiva piller?Och är så rädd för det….men jag måste nog ha nått….för jag blir tokig känns det som??kram….

  1. Profilbild för Fru Fibro

   Usch och fy!! Jag tar Cymbalta, det har fungerat för mig. Men har hört att det är hemska utsättningssymptom på den, så vet inte om jag vågar rekommendera den. Lyrica är det många som blir hjälpta av! Jag har inte provat det själv. Ska du ta den hela tiden eller vid behov?
   Hoppas du får vila så att det släpper i kroppen ❤️ Kram Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *